Akıllı Telefonlar Çocukların Gözleri İçin Zararlı Mı? – Netgöz Cerrahi Tıp Merkezi
Caher Dudayev Bulvarı No:67 Yalı Mahallesi, Karşıyaka, İzmir

Akıllı Telefonlar Çocukların Gözleri İçin Zararlı Mı?

Akıllı Telefonlar Çocukların Gözleri İçin Zararlı Mı?

AKILLI TELEFONLAR ÇOCUKLARIN GÖZLERİ İÇİN ZARARLI MI?

“Yemek masasında telefon yok. Mesajlaşmayı kesin. Ne dediğimi duydun mu?” Bu ifadeler günlük hayatımızda o kadar yaygın hale geldi ki, iki kez düşünmüyoruz bile.

Çocuklarımızın çoğunun bir telefonu var ve onu hemen hemen her şey için kullanıyorlar. İngiliz The Guardian gazetesinin yakın zamanda yaptığı bir anket, günde yaklaşık 2,5 saatimizi akıllı telefonlarımıza bağlı olarak geçirdiğimizi ortaya koydu. Bu kadar kullanışlı cihazlara rağmen, hayatımızı uzun süreler dijital ekranlar ile sürdürmek sağlığımız üzerinde gözle görülür bir olumsuz etkiye sahip olabilir.

Nereye giderseniz gidin yanınızda küçük bir bilgisayar bulundurmak çocuklarınızı eğlendirmek için harikadır. Ancak ekran başında geçirdikleri süre kontrol altına alınmazsa gelişimleri üzerinde zararlı sonuçlar doğurabilir.

Telefonlar, tabletler, bilgisayarlar. Tüm favori teknolojilerimiz, görme yetimiz üzerinde zararlı etkileri olabilecek mavi ışık yayar. Yapay mavi ışık, bu cihazlarda ne kadar çok zaman geçirirseniz ve ekrana ne kadar yakın bakarsanız o kadar olumsuz etki oluşturabilir

Sorunları Fark Edebilir miyiz?
Teknoloji ile büyüyen çocuklarımızın hayatlarının büyük bir parçası telefonlar oldu. Ellerine yapışmış durumda, bazıları onsuz asla evden çıkamıyor. Ekran başında bu kadar çok vakit geçirmeleri görme yetilerini nasıl etkiliyor?

Gözlük ihtiyacı olan çocuklar (13-16 yaş arası) son 10 yılda iki katına çıkmıştır. Birçok uzman artan teknoloji tüketiminin göz sağlığı ve görüş kalitesinin bozulması noktasında bir faktör olduğunu belirtmiştir. Film izlemekten, oyun oynamaya ve sosyalleşmeye kadar, genç neslin akıllı telefonun göz kamaştırıcı ışıklarından kaçması zor.

Bu Göz Sağlığı İçin Ne Anlama Geliyor?
Zamanlarının çoğunu iç mekanlarda geçiren çocukların miyopileri varsa, ilerlemesi hızlı olmaktadır Açık havada vakit geçirmek sadece formda kalmak için değil, aynı zamanda gözlerimizi sağlıklı tutmak için de faydalıdır.

Ekran başında geçirilen zaman gözlerin kurumasına ve tahriş olmasına neden olabilir . Allerjik göz bulgularının artması, göz kuruluk hissi gelişimi uzun ekran kullanım süreleri ile ilişkili bulunmuştur

İyi Bir Ekran Süresi Sınırı Nedir?
Çocuklarınızın göz sağlığının gelişmesine yardımcı olmak için telefon , tablet ve bilgisayar kullanımlarını sınırlandırmak onlara büyük fayda sağlayabilir. 18 aydan küçük çocuklar için tüm teknoloji ekranlarından kaçınmayı hedeflemelisiniz. Çocuğunuz 2 ila 7 yaş arasındaysa, kullanımlarını günde bir saatle sınırlandırmaya çalışmalısınız. Bir çalışmaya göre 14 yaşa kadar bu 2 saat olmalıdır. Ancak pandemi döneminde eğitimin ekranlara kayması , tüm bu kuralları alt üst etmiştir Daha büyük çocuklar için uyulması gereken bir öneri yoktur, ancak tutarlı olmak çok önemlidir. Kullanımlarını takip edin ve telefon kullanım zamanlarının, çocuklarınızı uyku veya egzersiz gibi genel sağlık durumlarından uzaklaştırmadığından emin olun.

Gelecekte
Çocuklarınızın görme yetisi konusunda endişeleriniz varsa, onların sağlığını korumak ve içinizin daha da rahat etmesini sağlamak için önerilerimize göz atın.

Daha fazla göz testi yaptırın – okula dönüş kontrol listeleriniz “Defter, Kalem, Çanta, Okul Forması, vs…” temel ihtiyaçlardan oluşur, ancak genellikle göz testi bunlar arasında bulunmaz. Gençlerin görme yetisini öncelikli hale getirin ve ileride endişelenmekten kurtulun.

Ekran süresini sınırlayın – çocuklarınızın telefonlarında geçirdikleri süre sizi ürkütüyorsa, günde birkaç saatle sınırlamayı deneyin. Ayrıca kullanım süresince yarım saatte bir 5-10 dakika ara verip uzaklara bakması ve hareket etmesi önerilebilir Bazı Avrupa ve Uzak Doğu ülkelerinde okullarda bazı çocuklar, telefon kullanımlarını kontrol etmek için kilitli bir poşet kullanmaya bile teşvik edilmektedir.

Çocuklarınızın telefon davranışlarına dikkat edin ve aile olarak aranızda net bir iletişim kurduğunuzdan emin olun. Kontrollü zaman dayatmak yerine ekip olarak ekran süresi sınırları önermek, bunu kolaylaştıracak ve çocuklarınızın bu kısıtlamaları anlamasına yardımcı olacaktır.

Diğer Bloglarımız
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.